Calorie Deficit

1 Apr
gambar diambil dari www.2xrfitness.com/

gambar diambil dari http://www.2xrfitness.com/

Dalam entri sebelum ini saya ada menyebut tentang keadaan calorie deficit yang akan membantu kita dalam mengurangkan berat badan. Saya harap gambar di atas dapat menerangkan segala-galanya kepada pembaca memandangkan kebiasannya topik ini adalah yang agak sukar sedikit untuk difahami. Jika anda membaca entri-entri saya sebelum ini, ada akan terjumpa beberapa istilah seperti calorie dan DCR. Secara ringkasnya DCR merupakan tanda aras terhadap jumlah kalori yang boleh anda ambil dalam masa sehari.

Katakanlah DCR anda ialah 2000 kalori. Ini bermakna dalam masa sehari anda memerlukan 2000 kalori untuk menjalankan kehidupan seharian anda. Dari mana anda mendapat kalori? Tentunya daripada makanan dan minuman yang anda ambil setiap hari. Itu dinamakan food intake. Tenaga ini diperlukan untuk anda melakukan aktiviti seharian (energy expenditure). Jika aktiviti seharian anda menjana 2000 kalori juga, ini bermakna persamaan antara food intake dan energy expenditure anda adalah seimbang. Ini akan mewujudkan keadaan weight maintenance iaitu berat anda tidak akan naik atau berkurang. Mari kita lihat senario yang berbeza seperti di bawah pula.

Senario 1: Food intake>Energy expenditure.

Jika food intake anda melebihi energy expenditure, ini bermakna badan anda akan mempunyai lebihan kalori. Lebihan kalori ini akan disimpan sebagai lemak di dalam badan.Ia akan mengakibatkan keadaan weight gain dalam gambar dia atas.

Senario 2: Energy Expenditure>Food intake.

Sebaliknya jika energy expenditure anda melebihi food intake, ini bermakna badan anda memerlukan lebih kalori untuk dibakar. Dari mana badan anda akan mengambil lebihan kalori tersebut? Tentunya daripada beberapa sumber dan lemak adalah sumber utamanya.

Jadi senario mana yang anda perlukan? Jika anda sampai ke blog ini saya amat pasti anda memerlukan Senario 2 :). Senario 2 inilah yang kita panggil sebagai calorie deficit. Pada saya calorie deficit ini adalah perkara yang wajib anda ketahui sekiranya anda ingin mengurangkan berat badan seterusnya menjalani gaya hidup yang sihat. Calorie deficit juga merupakan perkara asas yang saya pelajari tahun lepas ketika saya mengaplikasikan kaedah ebook Kevin Zahri.

Jika badan anda mengalami keadaan calorie deficit setiap hari, sudah tentunya badan anda akan membakar lemak yang berlebihan. Anda sendiri boleh tetapkan target untuk mengurangkan berapa kg. Itu akan dibincangkan dalam entri yang lain kerana topik itu pun agak panjang juga. Pokoknya jika dalam gambar di atas energy expenditure anda lebih berat daripada food intake, anda akan membakar lemak berlebihan. Ada tiga cara untuk mewujudkan calorie deficit. Cara pertama, kurangkan food intake. Cara kedua, anda tinggikan energy expenditure. Cara ketiga pula ialah cara yang saya amalkan untuk mendapatkan berat badan yang ideal, iaitu dengan kombinasi antara mengurangkan calorie intake dan meninggikan energy expenditure.

Sekarang kita sudah tahu mengira DCR dan bagaimana mewujudkan calorie deficit. Pada entri yang seterusnya saya akan ceritakan tentang bagaimana menetapkan target pengurangan berat badan yang ideal dan apakah menu yang sesuai untuk kita ambil berdasarkan DCR kita supaya kita boleh mewujudkan keadaan calorie deficit sepanjang hari tanpa merasa seksa diet yang melampau :).

Semoga penjelasan mudah dalam entri ini boleh difahami oleh semua. Kalau tak faham anda boleh tinggalkan soalan di ruang komen dan saya akan jawab sehabis termampu.

Advertisements

One Response to “Calorie Deficit”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Keperluan Kalori Harian Anda | DAD'S DIARY - April 14, 2013

    […] badan pula, jumlah DCR diri sendiri adalah WAJIB diketahui. Ini penting bagi mewujudkan keadaan calorie deficit yang akan membantu anda dalam mengurangkan berat […]

Apa respon anda terhadap artikel ini?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: