602170_10151514681625210_1320261496_n

Gambar ehsan daripada KevinZahri.com

Semalam, 23 Mac 2013 merupakan hari yang istimewa. Hari di mana saya menghadiri sesi Jom Kurus oleh Kevin Zahri di Prince Court Medical Centre. Sesi yang penuh dengan informasi dan interaksi yang sememangnya akan membuka mata orang ramai tentang bagaimana untuk manage berat badan. Pada akhir sesi saudara Kevin minta supaya saya kongsikan sedikit pengalaman dalam menurunkan berat badan. Since that was the first time, maka perasaan nervous tu memang sangat tinggi. Jadi saya harap semua audience akan dapat manfaat daripada perkongsian yang tidak seberapa tersebut.

Hasil daripada perkongsian tersebut membuatkan saya terfikir untuk menghasilkan catatan Dad’s Diary ini. Agak mustahil saya akan dapat berkongsi kesemua pengalaman dalam saya mengurangkan berat badan dalam satu sesi ringkas dan padat tersebut. Apatah lagi kalau pengalaman tersebut mengambil masa dua ke tiga bulan. Jadi dengan terhasilnya Dad’s Diary ini maka saya sangat berharap supaya saya dapat berkongsi pengalaman yang sedikit itu dalam bentuk penulisan supaya ia dapat dimanfaatkan oleh semua orang.

Sebenarnya saya kurang selesa menggunakan term “mengurangkan berat badan”. Saya lebih gemar menggunakan “gaya hidup sihat”. Kenapa? Kerana kalau kita lebih tertumpu kepada mengurangkan berat sahaja, saya khuatir kita akan menggunakan perlbagai cara yang tidak sihat just for the sake of “mengurangkan berat badan”. Tetapi jika objektif kita ialah mengamalkan gaya hidup sihat, saya percaya kita akan terus berada dalam keadaan sihat walaupun setelah kita berjaya mengurangkan berat badan. Ramai manusia zaman sekarang menggunakan jalan pintas hanya semata-mata untuk mengurangkan berat badan. Yes they will loose some weight at the early stage. Tapi saya pasti mereka akan kehairanan apabila setelah kehilangan 3 kg, secara tiba-tiba berat mereka akan naik 4kg pula!. Oleh sebab itulah saya lebih suka untuk fokus kepada gaya hidup sihat yang mana akan membawa kita kepada keadaan yang sihat untuk satu tempoh yang sangat lama.

Dalam perkongsian semalam, saya ada menyatakan tentang “Skala Lapar 1-7” yang saya amalkan ketika proses mengurangkan berat badan. Insya Allah saya akan kongsikan perkara tersebut secara lebih terperinci dalam entri yang seterusnya.

Kenapa pilih nama Dad’s Diary? Saya pilih nama Dad’s Diary kerana harapan saya satu hari nanti bila anak-anak saya baca catatan ini, mereka akan kata “Im reading Dad’s Diary”. 🙂

Advertisements

Apa respon anda terhadap artikel ini?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: